07 Wrze

Cukrzyca ciężarnych - z czym to się je?

W ostatnim odcinku mojego cyklu artykułów poruszyłam bardzo istotny temat, a mianowicie to, jakie nie do końca przyjemne symptomy mogą zachodzić w kobiecym organizmie podczas ciąży na różnych jej etapach. Spośród szeregu wyzwań, na jakie jesteśmy narażone w tym szczególnym czasie warto zastanowić się dlaczego niektóre z przyszłych mam czekając na swoją pociechę robią się po prostu..  "słodkie"?

Zacznijmy od początku:

Czym W OGÓLE jest cukrzyca i jak powstaje?

Generalnie o cukrzycy mówimy, gdy poziom glukozy (cukru) w krwi człowieka jest w sposób chroniczny podniesiony w stosunku do norm laboratoryjnych na skutek niedoboru hormonu odpowiadającego za jej metabolizm, czyliinsuliny.Najlepiej kojarzona i najczęściej występująca forma tej choroby, cukrzyca typu II to choroba powiązana bardzo często z problemem nadwagi i nieprawidłowego stylu życia. Dochodzi do niej wskutek długoterminowego trwania stanu INSULINOOPORNOŚCI, czyli utraty wrażliwości tkanek naszego organizmu na działanie tegoż hormonu, skutkujące brakiem możliwości rozlokowania glukozy w poszczególnych tkankach (używających jej jako "paliwo") a tym samym hiperglikemią, czyli za wysokim poziomem glukozy we krwi. 

Co ma ciąża do insulinooporności?

Okazuje się, że w miarę postępu ciąży, coraz więcej. Sprzyja temu systematycznie podwyższajace się stężenie hormonów odowiadajcych za utrzymanie ciąży tj. estrogenów, progesteronu, a także ludzkiego laktogenu łożyskowego (hPL), kortyzolu. Rozwijająca się podcas ciąży insulinooporność jest zjawiskiem naturalnym, dzięki któremu płód zaopatrywany jest w glukozę jako główne źródło energii w sposób nieprzerwany.  Wrażliwośc tkanek na insulinę podcas ciąży może zmniejszyć się nawet do 70% w porównaniu ze stanem sprzed poczęcia, poza tym zwiększa się produkcja glukozy w organizmie przyszłej mamy. 

W miarę trwania ciąży (czyli od mniej więcej połowy - 20 tygodnia - aż do rozwiązania)  zwiększa się produkcja insuliny z komórek beta trzustki co prowadzi do hiperinsulinemii wyrównawczej, czyli jej nadprodukcji. Po porodzie z kolei następuje nagła poprawa insulinowrażliwości.

O cukrzycy ciężarnych mówimy wtedy, gdy u kobiety przed ciążą NIGDY NIE WYSTĘPOWAŁY problemy z metabolizmem glukozy. Pomimo, że "słodkie mamy" nie koniecznie muszą charakteryzować się nadwagą czy otyłością przed zajściem w ciążę, jest to jeden z czynników zwiększającyh ryzyko wystąpienia tego powikłania. Innymi, równie istotnymi mogą się okazać: PCOS, palenie tytoniu, wiek przyszłej matki powyżejj 35 roku życia,  każda kolejna ciąża, urodzenie poprzedniego dziecka o masie ciała ponad 4,5 kg, obciążenie cukrzycą w rodzinie itp. 

Czy cukrzyca ciążowa jest groźna dla mamy i dziecka? Jak sprawdzić, czy problem mnie dotyczy?

Na szczęście standardem w prowadzeniu ciąży przez lekarzy ginekologów jest zlecenie między 24 a 28 tygodniem ciąży testu obciążenia glukozą (pomiar stężenia glukozy na czczo oraz po godzinie i dwóch od wypicia roztworu 75g glukozy). Jak wspomniałam, problemy mogą zacząć się już od 20 tygodnia, zatem to dobry czas na zweryfikowanie indywidualnej podatności. U kobiet, które mają już za sobą epizod cukrzycy ciążowej w przeszłości lub są w grupie podwyższonego ryzyka, często przewiduje się wykonanie jeszcze jednego testu - już w pierwszym trymestrze.

Kontrolowana i wyrównana zbilansowaną dietą cukrzyca ciążowa nie jest zagrożeniem ani dla mamy, ani dla dziecka, nie mniej jednak bardzo istony jest już sam aspekt odpowiedniej diagnostyki oraz omówienie problemu z lekarzem oraz bardzo często dietetykiem. Jest to potrzebne, aby uniknąć potencjalnych powikłań związanych nieprawidłowym metabolizmem glukozy w ciąży takich jak: 

- hipoglikemia (za niski poziom glukozy) u dziecka w ciągu kilku pierwszych dni po porodzie,

- zbyt wysoka masa urodzeniowa dziecka,

- wielowodzie,

- nadciśnienie,

- ryzyko rozwoju cukrzycy i nadwagi u dziecka.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe