26 Sty

Rozgrzewająca tajska zupa z krewetkami i soczewicą

Czy Wam także zima daje się we znaki?

Czapki, szaliki, grube kurtki, mrozy.. aż chciałoby się pojechać w jakieś ciepłe miejsce. ;)

W związku z tym, że nie zawsze jest to aż tak szybko osiągalne proponuję idealną opcję na długie zimowe wieczory. Taką, która przeniesie Was wprost do samej kolebki gorącej kuchni orientalnej.

Składniki (na około 4-5 porcji):

  • 250 g krewetek
  • 2 cebule szalotki 
  • 1 duża marchewka
  • 1/3 dużego batata
  • 1/2 cukinii
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g soczewicy zielonej 
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • sos Sambal Oelek, zielona pasta curry, sos sojowy, 100 ml białego wyrawnego wina, masło klarowane, kurkuma,  kardamon, gałka muszkatałowa, czosnek
  • świeża kolendra

W głębokim garnku zeszkliłam posiekaną szalotkę na maśle klarowanym, po chwili podlałam białym winem i dodałam obrane z pancerzyków krewetki, dodałam pokrojone w cienkie plasterki warzywa i pieczarki, na końcu do duszących się składników dodałam soczewicę (u mnie konserwowa -  w przypadku użycia świeżej można najpierw ją osobno ugotować).  W międzyczasie wszystko doprawiłam wyżej wymieionymi przyprawami. Na koniec pozostało tylko dolać ok 1 l wody oraz mleko kokosowe i pozostawić całą miksturę na wolnym ogniu na ok 20-30 minut, aby warzywa zmiękły. Już na talerzu dodałam kolendrę.  

Pycha!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe